PURE HEALTH VITAMINS

08-03-2016

Extra vitamines: 10 x een goed idee!

Waarom extra supplementen slikken?

Onderzoek toont het klip en klaar aan: veel mensen krijgen veel te weinig vitamines en mineralen binnen. Tien goede redenen om extra vitamines te nemen.

Vitamines en mineralen hebben we nodig. Iedere dag weer. Maar niet iedereen krijgt er voldoende van binnen. Redenen waarom we vitamines en mineralen zo hard nodig hebben.

1. Je krijgt te weinig binnen via de voeding

Herkenbaar? Je hebt een drukke dag gehad en gezond koken schiet erbij in. Veel mensen kiezen voor een snelle maaltijd met daarin te weinig groente. We krijgen te weinig vitamine A, B1, C en E, magnesium, kalium en zink binnen. Een multivitaminesupplement kan dan een goede oplossing zijn, zeker op de dagen dat het niet lukt om uitgebreid te koken.

2. Je lichaam maakt niet voldoende aan

Vitamines haal je uit de voeding, maar je lichaam maakt ze ook zelf aan en soms net niet genoeg.

3. Je eet geen vlees 

Zonder vlees of vis kun je aan alle vitamines en mineralen komen die je nodig hebt. Je moet dan wel kiezen voor een goede vervanging. Let hierbij op vitamine B12 en ijzer. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten, zoals vlees, vis, zuivel en eieren, daarom verstandig zijn om naast je voeding extra vitamines en mineralen te nemen.

4. In de groei

Kinderen tot 4 jaar hebben extra vitamine D nodig voor een goede ontwikkeling van tanden, botten en spieren. Ze halen misschien niet genoeg uit de voeding.

5. Je weerstand is niet zo goed

Om je weerstand op peil te houden is het belangrijk om genoeg te slapen, te bewegen en vooral ook gezond en gevarieerd te eten. Uitgangspunt hierbij blijft natuurlijk twee ons groenten en twee stuks fruit, elke dag. Maar ook andere voedingsmiddelen zoals brood, vlees en zuivel zijn belangrijk. Een multivitamine is een goede aanvulling als het eens niet zo goed lukt met al dat gezond eten.

6. Je rookt

Rokers hebben 40 procent meer vitamine C nodig. Dit is nodig omdat meer vitamine C wordt afgebroken in het lichaam. Roken zorgt bovendien voor meer schadelijke stoffen, vrije radicalen, in het lichaam. Vitamine C is nodig om vrije radicalen tegen te gaan.

7. Je kunt extra energie gebruiken

Maar hoe kom je aan die energie? Vitamines en mineralen helpen een handje. Al deze energievitamines in een keer binnenkrijgen kan door een multivitamine te nemen.

 8. Ziekte en medicijnen

Ziekte of medicijngebruik kan van invloed zijn op de hoeveelheid vitamines die je nodig hebt. Tip: overleg altijd met je arts of het verstandig is om extra vitamines of mineralen in te nemen.

9. Je bent zwanger of wilt zwanger worden

Zwangere vrouwen hebben extra vitamine D nodig. Al op het moment dat je een zwangerschapswens hebt is het bovendien belangrijk om te beginnen met het slikken van supplementen met foliumzuur. Wist je dat ook mannen er verstandig aan doen om goed te letten op hun vitamines als ze vader willen worden? Uit onderzoek blijkt dat zink, selenium, foliumzuur, vitamine C en vitamine D een positieve invloed hebben op de vruchtbaarheid van mannen.

10. Je doet aan de lijn

Als je wilt afvallen, eet je minder dan je lichaam nodig heeft. De kans is groot dat je naast minder calorieën ook minder vitamines en mineralen binnenkrijgt. Het is een goed idee om dan voor de zekerheid een multivitamine nemen.